Witajcie
W O1 1.9tdi przy włączeniu zapłonu rozlega się dźwięk sygnalizujący niezapięte pasy - w postaci gonga który po chwili znika.
Czy jest możliwe aby nie sygnał nie zanikał, _dopóki_ rzeczywiście nie zapnę pasa?
pytanie może wydać się dziwne, ale taka funkcjonalność pomogła by mi w samodyscyplinie
Moze VAGiem da sie przestawic jakos w module komfortu ale to musi sie ktos wypowiedziec kto go posiada.Ostatnio kolega cook mi wlaczyl opcje ze po wylaczeniu zapłonu i wyjeciu kluczyka odskakuja "rygielii" w dzwiach jak sa wcisniete,fajna sprawa-wiec moze i z pasami da sie cos zrobic,sam tez bym to wlaczył gdyby było mozliwe
A co ma podawać sygnał o stanie zapiętych/niezapiętych pasów :?:
Mikrowyłączniki w siedziskach foteli oraz w samych zapinkach/mocowaniach pasów oraz instalacja elektryczna.
Arek, No to akurat robi sie domyslnie, jak ustawia sie autozamykanie, to przy okazji tez auto otwieranie warto ustawic
W Octavi jest czujnik czy sa pasy zapiete czy nie, bo jak je mamy zapiete to ikonka nie miga, kwestia ustawienia, zeby pikala wiecznosc :diabelski_usmiech
Dać się da i jest to funkcja deski rozdzielczej, a nie modułu komfortu i sam też już długo kombinowałem jak to zrobić i nie doszedłem do tego.
Czasem jeżdze niemieckimi samochodami z wypożyczalni (głównie VW, ale i pochodnymi) i tam jest to tak ustawione że gong jest przez chwile tak jak u nas teraz, ale kontrolka gaśnie dopiero po zapięciu pasów i zapala się znowu jak je odepniemy.
Będe jeszcze próbował, ale narazie nie potrafie tego przestawić.
Dodam że VAGiem się tego nie zrobi - nim można jedynie w ogóle to wyłaczyć i musi być to zapisane w eepromie deski. (wg. mnie).
No ryglowanie to się spoko ustawia ... ale zamykają się po przekroczeniu 5km/h a otwierają po wyjęciu kluczyka. A z tym gwizdkiem od pasów to też chciałóem mieć tak jak w Volvo żeby pikało cały czas i chłopaki w ASO (znajomi ) powiedzieli że z VAGa nie da się
No tak - a jak zrobić w drugą stronę - żeby WOGÓLE nie piszczało... Nie potrzeba mi samodyscypliny w takiej postaci... I tak zapinam.
Czym wyłączyć ten piszczek ?
Trzeba się pospiąć VAGiem, i zmienić kodowanie licznika, jeżeli jest XX000, to od liczby jaka jest na pozycji XX należy odjąć 2 i spowrotem zapisać - kontrola umilknie do ponownego przekodowania.
odgrzewam schabowego bo się właśnie nad tym zastanawiam a rozwiązania w temacie nie było
Zamieszczone przez jotka
W O1 1.9tdi przy włączeniu zapłonu rozlega się dźwięk sygnalizujący niezapięte pasy - w postaci gonga który po chwili znika.
Czy jest możliwe aby nie sygnał nie zanikał, _dopóki_ rzeczywiście nie zapnę pasa?
i co wydumał ktoś coś w temacie, zrealizował może?
sorry, ze nie na temat ale czy wie ktos moze ktory przekaźnik odpowiada za "brzęczenie" jak sie nie wyłaczy swiatel a otworzy sie drzwi?? bardzo mnie to irytowalo od poczatku ze owego brzeczenia nie bylo a kiedy przez brak tego nie wylaczylem z pospieczu swiatel i... zostawilem na 8 h wlaczone przez co zecz jasna musialem sie za akumulatorem nowym pokrecic to pomyslalem ze juz moze warto namierzyc ten przekaznik i rozwiazac ten problem?? a tak poza tym to posiadam octavie 1,9 tdi wersje SLX '99 wie ktos moze czy w tej wersji da sie ustawic przypomnienie o pasach i ryglowanie drzwi po osiagnieciu okreslonej predkosci?? jesli tak to prosze o wskazówki.
dzieki wielkei, tylko nie bardzo wiem wewnatrz jakich wskaznikow sie to znajduje. jesli mozesz yoschua to opisz gdzie ten zestaw moge znalezc i czy da sie to naprawic i jesli tak to jak mam to zrobic. Te funkcja dzialala na poczatku jak kupilem (w sieprniu 2007 , jak juz pisalem jest to model slx 1999 rok) ale tak w kratke (chociaz wazne ze w ogole dzialala) a teraz od miesiaca nie slychac tego dziweku co mnie troche irytuje.
zestaw wskażników to licznik - patrzysz na niego codzień :-)
Ale pytanie kontrolne, czy licznik wydaje jakikolwiek dzwięk - np od niezapiętych pasów na dzieńdobry ?? JEżeli tak to piszczek jest ok, a problem jest z czujnikiem w dzwiach i/lub z wiązką elektryczną.
A ja mam pytanie trochę innej treści, czy w każdej O1 jest taki czujnik? Bo w mojej tego nie ma, bynajmniej nic nie świeci i nie brzęczy. Jest możliwośc że coś sie spaliło, czy po prostu mogę tego nie miec?
W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Trzeba się pospiąć VAGiem, i zmienić kodowanie licznika, jeżeli jest XX000, to od liczby jaka jest na pozycji XX należy odjąć 2 i spowrotem zapisać - kontrola umilknie do ponownego przekodowania.
Próbowałem wczoraj wyłączyć dźwiękowe ostrzeżenie o niezapiętych pasach ale nie bardzo mogę to rozszyfrować. A może to w ogóle nie w tym miejscu trzeba zrobić w VCDSie?
U mnie wygląda to tak:
Co trzeba zmienić aby przestało wydawać dźwięki? Sama kontrolka mi nie przeszkadza.
A da się ustawić Washer Fluid Warning bez sygnalizacji pasów?
Czy włączenie tej opcji włączy też dwa niższe?
Bo teraz mam 03 czyli +02 a działają zarówno pasy jaki i kontrolka pedału hamulca(mam DSG więc pewnie o to chodzi?)
A da się ustawić Washer Fluid Warning bez sygnalizacji pasów?
Czy włączenie tej opcji włączy też dwa niższe?
Bo teraz mam 03 czyli +02 a działają zarówno pasy jaki i kontrolka pedału hamulca(mam DSG więc pewnie o to chodzi?)
Wg tego kodowania obecnie nie masz kontrolki niskiego poziomu płynu w spryskiwaczu i pewnie nie jest zainstalowany czujnik do niej na zbiorniczku (nie wystarczy tylko zmienić kodowanie). To 3 oznacza czujnik zużycia klocków hamulcowych (+1) oraz kontrolkę pasów (+2, co daje sumę 3), tak więc jak ustawisz 1, to będzie to oznaczało odjęcie tylko czujnika pasów (3-2=1).
Komentarz